The Daily Amandi

Get In My Amandi.

Viktigt med bra ljus

Belysning är A och O
Jag jobbar nu på heltid som frisör och jag har mer och mer insett hur mycket bra belysning betyder för en frisörsalong. Om man inte har bra, neutral belysning i salongen så kan man ju inte veta hur resultatet blir. 
Helst ska det vara en blandning av varma toner och kalla toner i ljuset, så att man kommer så nära dagsljus som möjligt. 

På salongen där jag jobbar har vi väldigt bra ljus, både blandade toner i lamporna och också stora fina fönster som släpper in mycket dagsljus. Men jag gick förbi en salong som ligger på samma gata som hade helt hemsk belysning, det var mörkt och endast super kall belysning vilket betyder att kunderna kommer gå ifrån salongen mycket varmare i tonen än vad dom var tänkt. Jag hade aldrig orkat jobba i en sån miljö.


När jag gick frisörlinjen på gymnasiet så hade di en kurs som hette just arbetsmiljö där vi fick lära oss hur det ska vara på jobbet och ännu viktigare hur det inte ska vara. Vi fick lära oss om både fysisk arbetsmiljö, så som belysning. Men vi fick också läsa mycket om psykiskt ohälsosam arbetsmiljö. Detta är ju primärt i dagens samhälle, utsträckningen av psykisk ohälsa är större än någonsin. Drabbade ungdomar är många fler än någonsin tidigare, och detta är något som vi måste uppmärksamma! Vi måste komma längre i både förståelsen för detta men också komma med en lösning. Och en av de saker som man verkligen kan göra något åt är att se till att ha bra belysning. Det krävs ju egentligen inte mycket mer än att man planerar lite bättre. Och en sådan liten ändring i planeringen kan göra en stor skillnad för både själ och hjärta. Och jag upplever i alla fall att jag mår mycket bättre i bra ljus.